Per acabar la Setmana de la Ciència de 2016, us proposem el nostre propi experiment i us convidem a que el proveu i gaudiu amb ell.
Us parlem dels Fluids No Newtonians, que serien aquells que, per alguna propietat, no tenen un comportament com el que s’espera seguint les lleis de Newton. Aquests fluids es caracteritzen perquè la seva viscositat varia amb la temperatura i la tensió tallant que apliquem sobre ells. La viscositat és una magnitud física que ens dóna la mesura que té un fluid en relació a la seva resistència a la deformació. Aquesta deformació està produïda per tensions tallants (que són aquelles que es produeixen tangencialment a un pla) o tensions de tracció (dues forces que actuen en sentits contraris).

L’experiment que us proposem és molt fàcil i no és tòxic, fins i tot adequat per a celíacs. Agafeu una tassa, poseu 1 parell o tres culleres de farina de blat de moro ben plenes i aneu afegint aigua a poc a poc per dissoldre-la, remenant lentament. Observareu que arriba un moment en que alguna cosa canvia: arribem a la concentració crítica i el fluid començarà a comportar-se com un fluid no newtonià. Si premem amb la mateixa cullera que estem remenant, de sobte la nostra massa s’haurà posat dura. Si deixem de fer pressió, observarem que torna a la seva condició més líquida. Si fem una bola de pasta i després la deixem sobre una superfície, la bola comença a moure’s com un líquid dens.

Potser la història de Escalibur, l’espasa del Rei Artur, no és com ens l’han explicat fins ara. Potser estava sobre un líquid no newtonià i com més força feien els cavallers per treure l’espasa menys es movia. I Artur, amb un moviment lent i suau, va vèncer aquest fluid.
Proveu i ja ens explicareu com ha estat la vostra experiència!!

Uso de cookies

Esta web utiliza las cookies _ga/_utm propiedad de Google Analytics, persistentes durante 2 años, para habilitar la función de control de visitas únicas con el fin de facilitarle su navegación por el sitio web. Si continúa navegando consideramos que está de acuerdo con su uso. Podrá revocar el consentimiento y obtener más información consultando nuestra Política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies